Hele Norge båler
Organisasjoner, lokale lag, foreninger, kommuner og privatpersoner i hele landet tar lokale initiativ for å invitere til samling rundt bålet, på tvers av etablerte miljøer. Dette skal bli en varm og inkluderende møteplass i de mørke vintermånedene og en fin start for Friluftslivets år 2025.
Hele Norge båler - Vestby
I Vestby kommune inviterer Vestby Turlag og Vestby Speidergruppe innbyggerne til å ta plass rundt sine bål.
Vestby Turlag sitt arrangement finner du mer informasjon om her
Vestby Speidergruppe sitt arrangement kan du lese mer om her
Dersom det ikke passer å delta på disse arrangementene kan du invitere med deg venner og familie til eget bål. Her er noen muligheter i kommunen
På kartet finner du merkede plasser for blant annet bålplasser og gapahuker.
Målet med «Hele Norge båler» er at det i hver bygd og by fra sør til nord fyres opp et bål eller flere, og å samle mennesker til aktiviteter og bålsamtaler. Kommer det flere til bålplassen, inviter dem til ditt bål, istedenfor at det skal bli mange bålplasser på ett sted.
Det er alltid plass til en til rundt bålet!
Å samles rundt bål krever hensyn til naturen, dyr, grunneier og hverandre. Det er viktig at naturen er like fin som før der kom.
Dette må du tenke på når du skal tenne bål i naturen
- Ansvar. Selv om det er tillatt å tenne bål i perioden, 15. september til 15. april må alle vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Dette gjelder alle, hele tiden og over alt. Selv om vinteren kan det være forhold som tilsier at det en ikke bør tenne bål, for eksempel tørr mark og vegetasjon, og mye vind. Det er alltid den som tenner bålet som har ansvaret.
- Ta med ved hjemmefra. I Vestby har vi så få og små friluftsområder at det ikke er forenelig med at alle skal kunne sanke ved til eget bål. Det er ikke lov å gjøre skade på friske trær for å skaffe brensel til bålet. La også døde trær stå eller ligge i fred, disse er ofte hjem til insekter og sopp, og er viktige for økosystemet der de er.
NB! I Ødemørk naturreservat er det forbudt å sanke død ved. Sjekk hva som gjelder for Ødemørk naturreservat før du legger turen dit. - Velg et sted der du ikke gjør skade på naturen. Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Bruk eventuelt steiner du finner for å avgrense bålet og ta vare på underlaget. Det er forbudt å tenne bål på rullestein, berg eller svaberg. Berget og steinen kan sprekke av varmen fra bålet, og det gir varige skader på naturen.
- Sjekk vær- og vindforhold – og ha vann tilgjengelig. Sjekk alltid om det er tørt i naturen rundt deg, og sjekk brannfarevarselet der du er. Tenk også over vindforholdene. Er det en vannkilde i nærheten, bør du holde deg nær denne, eller sørge for at du har med deg nok vann på tur.
- Brenn kun ved og papir. Plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet, fordi det avgir farlige gasser og ikke er brennbart. Legg det heller i søppelposen du har med på tur, og ta det med deg hjem igjen. Husk: Det vi klarer å bære med oss ut i naturen, klarer vi å bære med hjem igjen.
- Slukk godt og rydd etter deg. Slukk bålet godt, og sjekk at glørne er helt sluknet før du går. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg alt søppel hjem, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, og brukt, i naturen.
Usikker på hvordan du skal lage bål?