Slik finansieres vann- og avløpstjenestene

De kommunale vann- og avløpstjenestene i Vestby finansieres av gebyrer som blir betalt av abonnentene – altså av alle som er tilkoblet kommunens nett. Det vil si at det er bestemt at alle utgifter både til drift og investeringer skal dekkes 100 % gjennom gebyrene. Den lokale gebyrforskriften beskriver hvordan gebyrene skal beregnes og fordeles, og prisene blir så vedtatt hvert år av politikerne. 

Kommunens totale inntekter og utgifter innen vann- og avløpstjenestene blir ikke større i seg selv med den nye forskriften. De siste årene har varer og tjenester blitt dyrere for alle, og samtidig har rentene økt. Sånn er det for kommunen også. Vi bruker mye penger på vann- og avløpsnettet vårt. Både på å produsere vann, rense avløp, og utvide kapasiteten for stadig flere mennesker i kommunen. Det krever også store investeringer å rehabilitere gamle ledninger. De kommunale gebyrene har derfor økt igjen i 2025 fordi alt er blitt dyrere for kommunen. 

Rettferdig fordeling av gebyrene
Med den nye forskriften er det gjort grep for å få til bedre og mer rettferdig fordeling av gebyrene, slik at de abonnentene som bidrar til høyere kostnader skal betale for det. For fritidsboliger og en del næringsabonnenter gir dette beklageligvis en høyst nødvendig økning i gebyrene. Borettslagene vil også få en økning da det nå må betales fastgebyr per boenhet. Men det betyr også at de aller største abonnentgruppene i kommunen; de som bor i eneboliger og selveierleiligheter, i år har endt opp med noe lavere prisøkning enn de ville fått dersom gebyrforskriften ikke ble endret. 

I kapitlene under finner du nærmere informasjon om hva endringen vil bli for din abonnentgruppe. 

Feil meldes skriftlig
OBS! Kommunen har registrert hver abonnent etter informasjonen om bygget i matrikkelen, det offisielle eiendomsregisteret. Abonnentkategori, antall boenheter eller eventuelt ledningsdimensjon vil framgå i fakturaen vi sender ut i slutten av februar. Dersom du mener vi har registrert noe feil i ditt abonnement, så ber vi deg snarest sende oss en skriftlig henvendelse med dokumentasjon på hva som er riktig til post@vestby.kommune.no. Vi vil da foreta nødvendige rettinger/krediteringer.

Hva består gebyrene av?

Årsgebyret for vann og avløp består av et fastgebyr (abonnementsgebyr) og et forbruksgebyr. Fastleddet er uavhengig av forbruket ditt, og har i tidligere forskrift blitt beregnet likt for alle abonnenter. Forbruksgebyret har blitt beregnet etter faktisk målt forbruk (vannmåler), eller stipulert etter bestemte regler for de som fremdeles mangler vannmåler.  

Den nye forskriften medfører ikke vesentlige endringer for forbruksgebyr, det er hovedsakelig rammene for fastgebyret som nå endres. Disse endringene er beskrevet nærmere for hver enkelt abonnentgruppe i avsnittene under.

Slik påvirker den nye gebyrforskriften deg som boligeier

Hvis du eier en enebolig, rekkehus, tomannsbolig eller selveierleilighet, vil du betale et fastgebyr per boenhet.

  • Eneboliger og rekkehus: Hvis bygningen er koblet direkte til kommunens ledningsnett med egen stikkledning, eller via et felles privat ledningsnett, betaler du fastgebyret som er det vi regner som “grunnsatsen” for fastgebyrene.
  • Leiligheter i boligblokker: Leiligheter utnytter den kommunale infrastrukturen bedre og får derfor et rabattert fastgebyr per boenhet.

Slik påvirker den nye gebyrforskriften boligsameier og borettslag

Borettslag og andre ikke-seksjonerte leilighetsbygg har tidligere betalt ett fastgebyr per borettslag eller bygning, mens det i ny forskrift ilegges ett fastgebyr per boenhet. Dette gjør vi for at denne abonnementsgruppen skal likebehandles med seksjonerte bygg/sameier/boligblokker med selveierleiligheter som allerede i mange år har betalt fastgebyr per boenhet/seksjon. Leiligheter utnytter den kommunale infrastrukturen bedre enn eneboliger, og får derfor noe rabattert fastgebyr per boenhet. I 2025 betaler leiligheter 0,8 x grunnsatsen for eneboliger.

Det vil si at der man i et borettslag med f.eks. 16 leiligheter tidligere betalte ett fastgebyr, vil man i henhold til ny forskrift nå ilegges fastgebyr for alle 16 boenhetene. Det samme kan gjelde en del seksjonerte bygg som feilaktig har vært registrert som borettslag. 

Forbruksdelen vil bli fakturert som tidligere, den er variabel og avhengig av faktisk forbruk. Forbruket måles med vannmåler. For borettslag er det fortsatt tillatt å ha en felles vannmåler for hele borettslaget.

 

Slik påvirker den nye gebyrforskriften fritidsboliger

Endringen av fastgebyret for fritidsboliger er gjort med bakgrunn i at kommunens totale kostnader per tilknyttet fritidsbolig er høyere enn kostnaden per tilknyttet husholdningsabonnent. 

Med den nye prismodellen sikrer vi at fritidsboliger, som erfaringsmessig har veldig lavt forbruk, likevel bidrar tilstrekkelig med å betale kommunens faste løpende kostnader ved driften av infrastrukturen som ikke knytter seg direkte til vannforbruk og rensing av avløpsvannet.

I ny forskrift beregnes også ett fastgebyr per boenhet, dersom det er flere boenheter på fritidseiendommen. Fastgebyret for vann og avløp i 2025 koster totalt kr. 9 311,- per boenhet.

Slik påvirker den nye gebyrforskriften næringsabonnenter

Med nye forskriften skjer en viktig endring i beregningen av fastgebyrene for næringsabonnenter. Abonnenter med stort vannbehov vil få høyere fastgebyr enn det en abonnent med mindre vannbehov vil få. 

Vi har delt inn abonnentene i ulike kategorier basert på størrelsen (dimensjonen) på stikkledningen for vann. Dette er i forskriften beskrevet som dimensjonen ved uttakspunktet på kommunalt nett.  

Kategoriene er: 

  • vannuttak/stikkledning ≤32 mm
  • vannuttak/stikkledning >32–<63 mm
  • vannuttak/stikkledning 63–100 mm
  • vannuttak/stikkledning >100 mm

Dersom man er koblet til kommunalt nett via en felles privat ledning, er det dimensjonen der man er koblet til fellesledningen som gir grunnlaget for gebyrstørrelsen. Dersom bygningen er tilkoblet med flere stikkledninger, må det betales ett fastgebyr per stikkledning. 

Dette betyr at det framover også vil beregnes fastgebyr for rene brannvannsledninger, men det betales ikke fast forbruksgebyr for denne typen stikkledning. Forbruk faktureres imidlertid ut i forbindelse med eventuelle tappinger/testinger av systemet. Slike tappinger skal varsles og skal kun foregå etter avtale med kommunen.

Hvorfor tar vi utgangspunkt i dimensjonen på stikkledningen?

Kommunen har større kostnader knyttet til vann- og avløpstjenester til abonnenter som har stikkledninger med store rørdimensjoner enn for abonnenter med små dimensjoner. Stikkledningen for en abonnent dimensjoneres ut fra hvilken maksimal vannmengde abonnenten kan ta ut på en gang. Når kommunen dimensjonerer det kommunale ledningsnettet er vi også nødt til å dimensjonere ut fra hvilken maksimal vannmengde som kan bli tatt ut samtidig. Det betyr at ledninger som betjener næringsabonnenter som kanskje har et lavt årlig forbruk, men som av og til tar ut mye vann, er nødt til å dimensjoneres og driftes ut fra de store mengdene vann som kan bli tatt ut.

Fram til i dag har alle typer næringsvirksomheter betalt nøyaktig like stort fastgebyr selv om noen virksomheter belaster kommunen med betydelig mindre kostnader enn andre. Næringsabonnentene har i tillegg betalt samme fastgebyr som husholdningsabonnentene, og i praksis har privathusholdningene i kommunen derfor betalt for en del av kostnadene kommunen har for å levere vann og avløp til næringsabonnentene. Det vil dermed gi en mer rettferdig fordeling av kostnader når fastgebyret er beregnet etter hvor mye vann stikkledningen er dimensjonert for.

Hva må din virksomhet betale i 2025?

Kommunen har registrert hver abonnent med ledningsdimensjon(er) basert på historiske byggetegninger, innsendt «som bygget»-dokumentasjon, eller lignende. Abonnent-/ledningskategori vil framgå i fakturaen vi sender ut i slutten av februar. Dersom du mener vi har registrert ditt uttak i feil kategori, så ber vi deg snarest sende oss en skriftlig henvendelse med dokumentasjon på riktig ledningsdimensjon til post@vestby.kommune.no . Vi vil da foreta nødvendige rettinger/krediteringer.

Spesielt om avløpsgebyrene

Forbruksgebyret for avløp beregnes primært etter prinsippet om at «vann inn er lik vann ut». med visse unntak:

Privathusholdninger

Det vil imidlertid ikke beregnes avløpsgebyrer for stikkledninger vi har registrert som rene brannvannsledninger. For næringsabonnenter vil det videre være mulig å montere det vi kaller «minusmåler» dersom forbruket av vann til produksjon gjør at mengden avløpsvann avviker vesentlig fra målt vannforbruk. 

Næringsabonnenter

Det vil også være mulig for alle abonnenter å søke om fratrekk for avløpsgebyr dersom avløpsvannet beviselig ikke har gått til kommunalt avløp i forbindelse med vannlekkasje. Men det gis ikke lenger mulighet for å søke om fratrekk for avløpsgebyr for privathusholdninger i forbindelse med hagevanning/etablering av plen og lignende.