Kommunen har ikke plikt til å føre tilsyn i alle byggesaker

Kommunen har plikt til å føre tilsyn i byggesaker og skal føre tilsyn i slikt omfang at det kan avdekkes regelbrudd. Arbeidet må gjennomføres slik at ulovligheter, utfordringer rundt kritiske fagområder og hovedårsaker til gjentagende svikt innenfor ansvarsområder i byggetiltak avdekkes. 

Kommunen har allikevel ikke plikt til å undersøke alle byggesaker. Tilsynsplikten gir heller ikke grunnlag for erstatningskrav dersom kommunen ikke oppdager svikt eller ulovligheter ved tilsynet. Ansvaret for å påse at alle regler og krav følges ligger hos tiltakshaver. 

Prioriterte tilsynsområder

Vestby kommune har utarbeidet en egen strategi for sitt arbeid med tilsyn og ulovlighetsoppfølging.

Målsettingen som ligger bak de valgte prioriteringene, er å sikre en bærekraftig utvikling med hensyn til kommunens utvalgte satsingsområder: 

  • Helhetlig og framtidig Vestby
  • Trygg oppvekst
  • Aktiv hele livet
  • Attraktive arbeidsplasser

Gjennom arbeidet med tilsyn og ulovlighetsoppfølging skal byggesaksavdelingen bidra til å prioritere disse fokusområdene. Derfor prioriteres de områdene hvor tilsyn og ulovlighetsoppfølging oppnår størst samfunnsmessig gevinst med de ressursene kommunen har tilgjengelig. Annethvert år fastsetter Kommunal- og moderniseringsdepartementet prioriterte tilsynsområder, som er tidsavgrensede krav om at kommunene skal føre tilsyn med særlige forhold. Fra 1. januar 2022 og ut 2024 ble det vedtatt at kommunen skal prioritere tilsyn med at: 

  • det er utarbeidet dokumentasjon for oppfyllelse av krav til sikkerhet mot naturfarer 
  • etablering av hybler eller boenheter i eksisterende bygg er omsøkt og lovlige 

I foregående periode vedtok departementet at følgende tilsynsområdet skulle prioriteres: 

  • kvalifikasjoner i foretak 

Direktoratet for byggkvalitet (dibk) har utarbeidet egne veiledere for utøvelse av tilsyn innenfor de prioriterte områdene som kommunen følger. 

Vestby kommune skal derfor utføre tilsyn i tråd med de vedtatte prioriteringene fra departementet, i tillegg til at vi utfører tilsyn spesifikt tilpasset vår egen kommune. Basert på dette vedtok kommunen følgende satsningsområder for tilsyn i byggesaker for perioden 2023-2024: 

  • Tilsyn ved ferdigattest på eneboliger, tomannsboliger og rekkehus. 
  • Tilsyn ved ferdigattest for feltutbygginger (især opparbeidelse av utomhusarealer og infrastruktur). 
  • Tilsyn ved ferdigattest på bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel og etablering av boenheter i eksisterende bygg. 
  • Tilsyn av ulovlige boenheter/hybler/rom som leies ut på Finn.no. 
  • Tilsyn av grøntbelter og utomhusarealer (Næringspark Øst). 
  • Tilsyn ved ferdigattest på næringsbygg (Næringspark Øst), i samarbeid med brannvesenet. 
  • Tilsyn ved brukstillatelse/ferdigattest på større bygg; boligblokker, leilighetsbygg, skoler, barnehager mm), i samarbeid med brannvesenet. 
  • Dokumenttilsyn av tilstrekkelig sikkerhet mot naturfarer i relevante byggesaker. 
  • Dokumenttilsyn med kvalifikasjoner hos foretak uten sentral godkjenning. 

Tilsyn i konkrete enkeltsaker

Kommunen vurderer også tilsyn i konkrete enkeltsaker dersom vi får opplysninger som tilsier at det bør utføres tilsyn. Dette kan skje ved at vi mottar tips eller opplysninger fra publikum, eller ved at vi selv avdekker forhold gjennom vår egen saksbehandling. 

I vurderingen av om det skal utføres tilsyn i enkeltsaker eller ikke, legger vi vekt på om saken faller inn under de prioriterte tilsynsområdene, og sakens alvorlighetsgrad. Dette veies også opp mot de ressursene kommunen har tilgjengelige til å utføre tilsyn. Kommunen vil for eksempel prioritere å gjøre tilsyn i saker hvor det er fare for liv og helse eller at viktige kulturminner kan gå tapt, foran saker som omhandler nabokonflikter omkring enkle byggetiltak. 

Disse vurderingene henger også sammen med vedtatte prioriteringer for oppfølging av ulovlighetssaker. Dette skal vi skrive mer om i en senere artikkel.