Bakgrunn

Avtalen skal legge til rette for at Vestby kommune skal arbeide for å bli mer demensvennlig slik at mennesker med demens kan møte forståelse, respekt og støtte. De skal ha mulighet til å være inkludert og delta i hverdagsaktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport, delta i kulturaktiviteter og lignende. 

Over 100 000 mennesker i Norge har demens og over halvparten av disse bor i sine egne hjem. I årene som kommer vil stadig flere få demens og det er behov for å skape et mer demensvennlig samfunn. Mange med demens opplever isolasjon og ensomhet fordi samfunnet rundt ikke er tilstrekkelig tilrettelagt. Med ganske enkle tiltak vil mennesker med demens ha muligheter til å være mer aktive og selvhjulpne.

- Ved at vi blir mer demensvennlige vil vi som innbyggere og ansatte i for eksempel det lokale næringsliv bli tryggere i jobben, vi kan gi den ekstra servicen og huske på de små tingene. Mina Gerhardsen sier hun er glad for å ha Vestby med på laget, og ifølge Tom Anders Ludvigsen har blant andre ildsjeler som Steinar Andersen æren for det. Han har allerede snakket med flere i det lokale næringslivet, og alle stiller seg positiv til å få opplæring for å bli mer demensvennlig.

Det vil bli gjennomført én times kurs og opplæring for både ansatte i kommunen og i det lokale næringslivet. Særlig servicebransjen som hver dag er i dialog med innbyggerne våre, vil få tilbud om kurs. 

Dette betyr mye for folkehelsa, og ordfører Tom Anders Ludvigsen sier han har hele det politiske miljøet med seg. - Vi ser frem til arbeidet og samarbeidet, slik at Vestby kan bli en demensvennlig kommune. 

Formål

Ved å inngå denne avtalen gir kommunen uttrykk for et ønske om å legge til rette for at personer med demens opplever mestring og inkludering.

Et mer demensvennlig samfunn er avgjørende for mange og bra for alle. Personer med demens blir mer selvhjulpne og kan leve aktive liv lengst mulig. Ved å bli møtt med respekt og forståelse, vil personer med demens og deres pårørende oppleve trygghet, frihet og verdighet. Kunnskapen bidrar til at arbeidshverdagen til personer i ulike serviceyrker blir enklere, og kommuner og servicenæringer som deltar får et positivt omdømme.

Et demensvennlig samfunn handler om å inkludere personer med demens og deres pårørende. Et slikt samfunn gjør det enklere og tryggere for personer med demens å mestre hverdagslige aktiviteter.

Avtalen signert idag om et demensvennlig samfunn beskriver formål og partenes forpliktelser. Innhold i avtalen finner du her.

- Eldreomsorgen i Vestby er i stor vekst, avslutter ordfører Tom Anders Ludvigsen. At Vestby kommune inngår denne samarbeidsavtalen om et demensvennlig samfunn er også i tråd med Eldreplanen 2023-2035, som tidligere ble vedtatt av kommunestyret.