Vestby kommune ble opprettet i 1837 og rådhuset ble lagt til Vestby. Det var først da Smålensbanen kom i 1879 at det kom mølle, sagbruk, bank og kjøpmannsgårder der, på stedet hvor jernbanen krysser Kongeveien. I 1943 ble Hølen innlemmet i kommunen, og flere tjenester som bank og apotek flyttet fra Hølen til Vestby. Lensmannskontoret ble lenge værende i Hølen, men i 1990-årene ble det også flyttet til Vestby sentrum. Det ble nedlagt rundt årtusenskiftet og Ski ble nærmeste politistasjon. 

Vestby har navn etter gården Vestby, som ble utskilt fra utgården på stedet i folkevandringstiden og som senere ble prestegård. Det har vært kirkested der siden middelalderen, men det nåværende sentrum i Vestby er av langt nyere dato. 

Sentrum

Mye av bebyggelsen i sentrum er fra etterkrigstiden, mens de fleste eldre bygninger har blitt revet. Siden 1990-årene har også en del av etterkrigsbygningene måttet vike plass for mer moderne forretningsbygg. 

Det er få boliger i sentrumsområdet. De fleste innbyggerne i tettstedet bor på boligfeltene Pepperstad Skog, Randem eller Sole Skog. Det pågår store planer om boligbygging i Vestby sentrum. Flere sentrumsbygg/eiendommer som er utrangert er revet og vil rives og boliger bygges. Alt etter regjeringens anmodning om å bygge boliger nær offentlig kommunikasjon.

Se Sentumsutvikling - fremtidens Vestby.

Vestby kirke

Stenkirken fra middelalderen ble revet 1885, da den nye teglstenskirken ble oppført på den østre utvidelsen av kirkegården. Dagens kirke er en langkirke fra 1886, Søndre Follo prosti i Viken fylke. Det er plass til 450 personer. 

Vestby rådhus

Vestby rådhus ble bygget og tatt i bruk i 1967. Arkitekten bak bygget er Bjart Mohr.

Bjart Mohr er en norsk arkitekt, som i tillegg til skoler, kontorbygg og eneboliger, har tegnet fem rådhus, tre museumsbygg og to kunstgallerier. Han er mest kjent for Holmsbu billedgalleri som er belønnet med Anton Christian Houens fonds diplom (1983), Norges viktigste arkitekturpris. I 1994 ble bygningen fredet som et eksempel på fremragende nyere norsk arkitektur.
 
Mohr har i hele sin yrkespraksis drevet uten partnere, ofte med én til to assistenter. Hans sobre arkitektur har vært preget av fornuftige planløsninger, klare bygningsvolumer, naturmaterialer og en søken etter et tidløst uttrykk. Han er premiert seks ganger i åpne norske arkitektkonkurranser og har fått innkjøp fire ganger.
 
I 1955, samme år som Bjart Mohr startet sin egen arkitektpraksis, vant han sin andre seier i en åpen arkitektkonkurranse: nytt herredshus for Vestby kommune. Dette ble starten på en serie med fem rådhus han fikk reist rundt om på Østlandet i løpet av et par tiår.
 
I konkurransen om rådhuset på Vestby ga Mohr sitt forslag mottoet «Sentrum», og det er nettopp en urban kjerne samlet rundt en borggård han var ute etter å skape. Men biblioteksfløyen ble droppet og senere erstattet av en kontorfløy tegnet av en annen arkitekt. Rådhusets arkitektoniske uttrykk minner om hans lærerhøyskole i Kristiansand: pussede vegger og flatt, utstikkende tak («svenske-gesims»), typisk for 50-tallet. Anlegget i Vestby inneholdt også et banklokale og et postkontor. Senere skulle rådhuset inneholde andre funksjoner.
 
Vestby rådhus er bygget i en funksjonalistisk stil. Denne arkitektoniske stilen er kjent for sin enkelhet, rene linjer og fokus på funksjon fremfor dekorasjon.
Vestby rådhus er bygget med en kombinasjon av betong og teglstein, som var typisk for funksjonalistisk arkitektur på den tiden. Disse materialene bidrar til byggets enkle og rene linjer, samtidig som de gir en solid og varig struktur.